Krampjes baby
Darmkrampjes baby
Veel baby’s hebben last van krampjes. Vooral een baby die zo’n 6 weken oud is, kan te kampen krijgen met darmkrampjes. Dergelijke krampjes starten over het algemeen al wanneer uw baby tussen de 2 en 4 weken is.
Gelukkig houden de darmkrampjes bij uw baby meestal na enkele maanden vanzelf op. De krampjes horen dan ook bij de ontwikkeling van een baby. Toch zal de ene baby er meer last van hebben dan de andere en wordt de oorzaak vaak niet gevonden.
Heeft mijn baby darmkrampjes?
Hoewel veel mensen denken dat het lastig is om vast te stellen of een baby ergens last van heeft, zijn er toch wat zaken waar u op kunt letten. Wanneer een baby krampjes heeft, zal hij voorbeeld een bepaald gedrag vertonen. Zo kan de baby zo’n 30 minuten na het eten gaan huilen, de vuistjes ballen en een rood gezichtje krijgen. Ook het optrekken en uitstrekken van de beentjes kan erop wijzen dat uw baby last heeft van darmkrampjes. Tevens kan de ontlasting een andere kleur hebben dan normaal of kan uw kindje last hebben van een verstopping.
Waarschijnlijk worden de darmkrampjes bij een baby veroorzaakt door het feit dat de darmen en het zenuwstelsel nog niet volledig zijn ontwikkeld. Ook een bepaalde voeding kan ervoor zorgen dat een baby last krijgt van krampjes.
Mogelijke oorzaken darmkrampen baby
In principe kan iedere baby last krijgen van darmkrampen. De darmkrampjes kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door koemelk in kunstvoeding en sporen van zuivelproducten in borstvoeding. Zo heeft een paar procent van de baby’s last van een allergie voor koemelkeiwit. In dit geval zou dieetvoeding een oplossing kunnen zijn voor het ‘darmkrampen probleem’.
Buikkrampjes baby: naar de dokter?
Omdat u uzelf waarschijnlijk zorgen maakt over uw baby, bent u natuurlijk benieuwd of het verstandig is om met uw baby naar een arts te gaan. Gelukkig is dat bij buikkrampjes over het algemeen niet nodig, maar er zijn enkele gevallen waarin sprake zou kunnen zijn van een andere oorzaak dan darmkrampjes.
Zo huilen de meeste baby’s voornamelijk ‘s avonds. Wanneer u merkt dat uw baby de hele dag door huilt en nog met een hoge en doordringende stem ook, dan is het verstandig om een bezoek te brengen aan de dokter. Daarnaast wordt u hetzelfde aangeraden als uw baby geel, bloederig, groen of meerdere malen per dag overgeeft. Ook wanneer uw baby de hele dag door kreunt of ook huilt tijdens het drinken, kunt u beter een arts raadplegen.
Wat te doen tegen buikkrampen bij een baby?
Over het algemeen worden er behandelingen geadviseerd die niet-belastend en niet-medicinaal zijn. Daarmee doelen we op het verbeteren van de voedingstechniek, het gebruik van een warme kruik, het geven van een buikmassage en diverse gasontsnappingstechnieken. Uiteraard zijn er ook middelen tegen de buikkrampen te verkrijgen, maar het blijkt onduidelijk hoe goed deze werken. Ten slotte zijn er veel mensen die zweren bij venkelthee en anijsthee als middelen tegen buikkrampjes. De vraag is echter of het verstandig is om dat aan een baby te geven.
Toch blijft het advies van velen: afwachten. Hoewel buikkrampen zeer vervelend zijn voor een baby en zeker ook voor u, gaan ze uiteindelijk immers wel vanzelf over.
Geef een reactie